108 ani de fenomen Frida Kahlo

0
2084

1939_photo_nickolas_muray-733x1024
Frida a spus tot timpul că ziua ei e pe 7 iulie 1910, dar certificatul ei de naştere o contrazice, iar la data şi locul naşterii apare scris 6 iulie 1907, Ciudad de Mexico. Îşi dorea să se creadă că viaţa i-a început odată cu Revoluţia Mexicană şi astfel să apară şi ea pe lume în acelaşi timp cu Mexicul modern. Aşadar, astăzi se împlinesc 107 ani de când pictorița Frida Kahlo sau, pe numele ei întreg, Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón s-a născut. Dar noi o putem sărbători şi mâine, după placul ei, sau în fiecare zi, după cum picturile ei ar merita.

Personalitatea Fridei a inspirat filme şi cărţi, iar imaginea ei a devenit un adevărat brand, pe care astăzi îl vedem pe tricouri, căni sau bijuterii, din care o recunoaştem sau nu pe femeia cu flori în păr şi monospranceană.

„Îmi fac autoportrete pentru că sunt atât de des singură și pentru că sunt modelul pe care îl cunosc cel mai bine.” spunea artista care picta pentru că doar aşa îşi suporta suferinţa. Ea nu a făcut decât să-şi transpună în pictura trupul chinuit. Frida şi-a impus un anumit stil, cald şi captivant, plin de imagini, şi care parcă dansa un tango argentinian, dar în culori. Pentru că viaţa ei a fost o împletire de vitalitate şi nostalgie, de pasiune şi disperare, de candoare şi tragedie. Celor care o numeau un pictor suprarealist le spunea că ea nu pictează vise, ci propria realitate. Iar despre realitatea ei ar trebui să ştim cel puţin câteva lucruri.

msnattybee.ro

Artista este fiica unei pictoriţe originare din India şi a unui fotograf  neamţ.

La doar şase ani suferea de poliomelită, o boală care i-a cauzat atrofierea piciorului drept. Din cauza defectului său, prietenii au poreclit-o „picior de lemn”.

Stilul vestimentar al Fridei Khalo, care a individualizat-o în acea perioadă, era, de fapt, o modalitate de a-şi masca imperfecţiunile corpului: fustele lungi acopereau piciorul drept, mai scurt și mai subțire decât stângul, în timp ce bluzele lejere nu lăsau să se vadă corsetele greoaie pe care artista le purta pentru durerile de spate.

esper

La 15 ani a fost prima fată care a intrat la cel mai bun liceu din Mexic şi visa să devină medic.

Când avea 20 de ani, un accident de autobuz a lăsat-o cu fracturi de coloană, coaste rupte şi multiple fracturi ale pelvisului şi ambele picioare rupte, cel stâng fiind fracturat în 11 locuri. Braţul unui scaun i-a străpuns uterul şi abdomenul, de aceea Frida n-a putut avea niciodată copii. Acelaşi accident o ţinea imobilizata chiar şi luni întregi în pat, prinsă într-un corset dur de gips care îi înfăşura tot corpul.        

                                                                                                                                                                                   
article-2239100-0232983D0000044D-731_306x423

Primul ei şevalet a fost chiar imensul ei corset din ipsos în care a fost nevoită să stea mai mult de nouă luni

Mama ei i-a construit un şevalet adaptat, pe care putea să picteze stând culcată în pat, şi i-a montat o oglindă deasupra patului. De aceea, majoritatea tablourilor sale sunt autoportrete care îi reprezintă suferinţa.   

                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
FridaKahloPaintingInBed

În 1928 s-a înscris în Partidul Comunist mexican pentru a apăra emanciparea femeilor mexicane, a căror poziţie este încă marginalizata în această societate foarte „macho”.

Frida nu s-a temut să-şi afişeze deschis libertatea sa de femeie modernă, chiar şi bisexualitatea.

frida-with-baby-deer

Artista avea mai multe animale de companie: maimuţe (Fulang Chang şi Bonito, pe care le dresase să facă tot felul de trucuri), câini (preferatul ei era Mr Xoloti) , un papagal vorbitor şi alte specii de păsări mici şi un ied (pe nume Granizo) pe care le ţinea în a ei Casa Albastră (Casa Azul)

A pictat 143 de tablouri, dintre care 53 sunt autoportrete care includ şi animalele ei, dar şi simboluri ale rănilor ei fizice şi psihice. Probabil una dintre cele mai celebre picturi este „Autoportretul cu maimuţe”, din 1943.

anothermag.ro

În 1929 s-a căsătorit cu Diego Rivera, un pictor cubist respectat de colegii săi renumiţi, printre care şi Picasso. Singura infidelitate pe care Frida nu i-a trecut-o cu vederea soţului ei a fost cea cu sora ei, Cristina. Însă după divorţul din 1938, la doi ani cei doi s-au recăsătorit. Căsătorie, divorţ, căsătorie, acesta este ciclul relaţiei Kahlo- Rivera, produs de o iubire sinceră a ambilor.                                                                                                                                                                                                               

035-frida-kahlo-and-diego-rivera-theredlist
Atât Frida Kahlo, cât și Diego Rivera erau comuniști înfocați. Cei doi s-au împrietenit cu Leon Trotsky spre sfârșitul anilor ’30.  Inițial, în 1937, Trotsky a locuit acasă la Rivera, apoi s-a mutat în casa Fridei, cu care a avut o aventură, în timp ce Rivera se zbătea să obțină pentru el azil politic din partea guvernului mexican

Visul artistei de a organiza o expoziţie a ei în propria țară s-a împlinit în 1953, iar Frida a participat la ea culcată în baldachinul ei. Piciorul drept îi fusese amputat şi suferise numeroase operaţii la coloană vertebrală.

La o săptămână după ce a împlinit 47 de ani, Frida a murit. S-a suspectat că o supradoză cu analgezice i-a provocat moartea, însă acest lucru nu a fost lămurit niciodată. Diego i-a păstrat cenuşa într-un vas care avea imprimat pe el faţă Fridei şi pe care îl ţinea lângă patul său din Casa Albastră.

„Sper că ieşirea va fi plină de bucurie … şi sper să nu mă mai întorc de-acolo niciodată … Frida.”

surse foto: anothermag.ro, msnattybee.ro, theredlist.ro, holditnow.wordpress.com