10 (ZECE)- Despre oamenii care cred că România mai are o șansă

0
105

Pe 15 mai, la Grand Cinema Băneasa, i-am întâlnit pe acei schimbă-lume din documentarul 10 (ZECE), la un Q&A alături de producătorul filmului, Nicoleta Talpes. Am aflat ce au în comun un fizician, un campion olimpic și un muzician și cât de ușoară este schimbarea atunci când este cineva care să se lupte pentru ea.

România este departe de a-și câștiga un loc pe harta verde a Europei. Stilul de viață cu un impact minim asupra mediului înconjurător nu s-a deprins încă printre cei mai mulți dintre noi și cu siguranță va fi greu să ne adaptăm la eco friendliness, având în vedere că pădurile sunt defrișate anual pentru putea face focul la sobă. În acest peisaj sunt și persoane care ne vorbesc de case solare, mașini electrice și permacultură.

Nu este vorba de o utopie și nici de niște promisiuni sau posibilități. 10 (ZECE) este despre oameni cu spirit civic care au dovedit că pot fi ei schimbarea aceea din societate atunci când nimic nu pare să se schimbe în bine.

Documentarul 10 (ZECE) aduce în față persoane cu inițiativă care au creat un impact pozitiv prin puținele mijloace limitate de care au dispus. Let’s do it Romania este probabil cel mai bun exemplu de echipă formată din câțiva oameni care au mobilizat o țară întreagă la cea mai mare acțiune de voluntariat organizată vreodată în România.

Ei își propun (și reușesc!) de șapte ani ca într-o singură zi să facă curățenie în toată țara. Pe 15 septembrie 2018, speră să atingă nu mai puțin de un milion de voluntari alături de care să aducă o schimbare majoră, atât față de mediul înconjurător dar și la nivel civic.

Tot marți seară am aflat cât de mult poluează clădirile pe parcursul utilizării lor. EFdeN contribuie la menținerea sustenabilității prin clădirile pe care le proiectează și care produc mai multă energie decât consumă.

Fie că este vorba de case solare, workshopuri de educare sau produse sustenabile, organizația prezentă încă din 2013, reprezintă un catalizator în conștientizare și reducerea poluanților. În urma eforturilor depuse, toamna aceasta ne vor reprezenta la Dubai la cea mai importantă competiție pentru case verzi, solare – Solar Decathlon.

10 (ZECE)- Despre oamenii care cred că România mai are o șansă

Acestea sunt doar câteva din inițiativele românilor care s-au plictisit să aștepte schimbarea. De la inventatori care și-au transformat Logan-ul în mașină electrică la corporații care construiesc stații de reîncărcare pentru autoturisme, până la cunoscuta anticafenea care se folosește doar de materiale reciclabile, exemplele sunt din ce în ce mai diverse și creative. 10 (ZECE) mai are multe povești de spus, fiind primul dintr-o serie de documentare în care tehnologia ne ajută să fim mai buni cu natura.

Filmul va fi lansat online pe data de 21 mai, pe 10film.ro. Lasă-te inspirat timp de 55 de minute și descoperă cât de ușor este să te implici cu puțin spirit civic în tranziția pe care o trăiește România.

Surse info: 10film.ro, EFdeN.org, letsdoitromania.ro

Surse foto: EFdeN.org, 10film.ro