Apucă-te din timp!
Cea mai grea parte a lucrării de licență este să începi să scrii primul rând. După ce începi să scrii, totul va căpăta formă. Important este să te ambiționezi și să te apuci cu câteva luni înainte de a o preda/prezenta. Dacă reușești să scrii din timp, nu vei mai simți atât de intens presiunea. Să nu uităm că mai sunt și două sesiuni în acel an. Ca să nu te aglomerezi și să se instaleze panica, trebuie să te organizezi din timp.
Caută un profesor cu care să poţi lucra eficient!
Alegerea profesorului de licență este o chestiune foarte importantă. Gândește-te că trebuie să colaborezi cu acel om, automat trebuie să îți placă de el, cât de puțin. În caz contrar, nu vei da randament, nu vei reuși să te mobilizezi și să realizezi ceea ce ți-ai propus.
Alege-ţi un subiect care îţi place şi te reprezintă!
Chiar dacă toate subiectele trebuie să aibă legătură cu profilul facultății, încearcă să îmbini ceea ce înveți la facultate cu ceea ce îți place ție. Gândește-te la pasiunile tale și cum ar putea acestea să meargă mână în mână cu teoria predată la cursuri. O să fii surprins/ă de ce subiecte interesante poți găsi.
Fă-ţi un orar!
Știu că treaba asta cu orarul este de când lumea și pământul, dar pe cât de cunoscută este, pe atât de multă eficienţă are. Încearcă să îmbini orele de somn, cu cele de învățat şi cu cele de scris. O să descoperi că în anumite zile vei avea un chef nebun să scrii, iar în altele nu vei reuși să aşterni două fraze coerente. Fă câte puțin din toate. Pentru a te relaxa, poți alege metode mai puțin convenționale de a de informa despre subiectul tău.
Fă vizite cât mai dese la bibliotecă!
Chiar dacă pentru unii studenți biblioteca este un fel de cutie a Pandorei, vizita la bibliotecă poate aduce multe beneficii. Pe lângă faptul că schimbarea locului de scris îți poate împrospăta mintea, acolo poți avea acces la ce lucrări vrei. Poți face asta și pe Internet, dar măcar la bibliotecă nu îți pui întrebări cu privire la veridicitatea anumitor surse.
Pune bine la punct partea teoretică!
Se spune că dacă scrii teoria, restul este floare la ureche. Am auzit cazuri care au început întâi teoria și apoi restul lucrării, dar și invers. Ideea este că partea teoretică va defini lucrarea ta. Dacă teoria nu este bine pusă la punct, este puțin probabil ca restul lucrării să fie. Trebuie să te gândești însă că teoria este partea destul de anostă a lucrării. Studiul de caz si concluziile sunt mult mai interesante, de aceea ar trebui sa scrii prima dată teoria şi să îţi păstrezi energia pentru celelalte părţi.
Alege cu atenţie studiul de caz!
Studiul de caz este o parte importantă a lucrării tale. Spre deosebire de teorie, unde trebuie doar să preiei nişte concepte, în cazul acestuia trebuie să îţi pui un pic mintea la contribuţie. Aceasta este partea care decide dacă lucrarea ta este sau nu una interesantă.
Acordă o atenţie sporită detaliilor (formă, note de subsol, diacritice, aşezare în pagină)!
Detaliile fac diferenţa fără doar şi poate. Toate aceste mici chichiţe pot decide dacă lucrarea este de 9 sau de 10. Există profesori care nici măcar nu citesc conţinutul textului dacă observă ceva în neregulă cu elementele acestea. Mare atenţie la cum citezi sursele, nu vrei să ai vreo surpriză de plagiat.
Reciteşte în permanenţă ceea ce ai scris!
Dacă tu nu citeşti ceea ce scrii, fii sigur/ă că ceilalţi nu o vor face. Poate şi profesorul tău va citi, dar asta în cazurile fericite. După ce ai scris un capitol, subcapitol, reia textul sau paragraful anterior pentru a observa omogenitatea lucrării. Pe lângă coerenţă, recitirea textului îţi poate aduce perspective şi idei mult mai interesante.
Adu-ţi propria contribuţie!
Chiar dacă lucrările de licenţă sunt standard, încearcă să pui pasiune în ceea ce scrii. Acest lucru se va observa imediat. În prima parte, în care ţi se cere să argumentezi alegerea făcută, trebuie să îţi pui neapărat amprenta. Profesorii apreciază sinceritatea şi corectitudinea.
P.S: Acordă mare atenţie formularului de înscriere. Există o anumită perioadă în care poţi preda formularul, fii pe fază ca să eviţi posibile dezastre.
Pentru o perspectivă mai amuzantă, vă invităm să citiţi despre licenţă şi aici.
Succes!
Sursa foto: Dana Alecu