1 Mai la Vama Veche

0
474

Vama Veche. Tărâmul Făgăduinței. Locul în care poți să te-nțelegi cu oricine pentru că nimeni nu e complet treaz, fiecare resimțind măcar o reminiscență a euforiei dată de aburii alcoolului. Prima mea întâlnire cu Vama Veche mi-a ilustrat socializarea prin simpla sintagmă „1 leu pentru o bere“. Nu știam până atunci că e atât de ușor să devii filantrop. Acolo, însă, găsești „nevoiași“ la tot pasul. De 1 leu pentru o bere, cel mai des.

Vama, un loc ce nu pare să facă parte din litoralul Mării Negre. Aici poți să te simți beat doar datorită atmosferei. Destinație universal valabilă pentru ziua muncii, 1 Mai. Pentru o noapte poți să te integrezi mulțimii de grupulețe pe genuri de muzică: rock, punk, raggae. Deși toți sunt prieteni între ei, de la un punct încolo. Mai spre dimineață poți chiar să observi înțelegeri intergrupale.

1 Mai cere rezerve considerabile de alcool. Orice shot la 3 lei, berea la 5 lei și muzica bună ce răsună zgomotos de la orice terasă, constituie un deliciu pentru cei ce se distrează. Cluburile ce devin rapid aglomerate, oferă muzică pentru toți amatorii de genuri diferite și pe care toată lumea poate să se zbânțuie cu plăcere: Goblin, frate cu același club din București și nu numai, oferă muzică pe care orice grupuleț se poate simți bine, Expirat, frate cu cel din București, Stuff, cel pentru care plaja e ring de dans.

Răsăritul după noaptea de 1 Mai este unul care îi găsește pe mulți dintre oameni pe plajă. De noaptea trecută, evident. Locul în care nu multă lume doarme. Sau poate dormi, dar pe plajă. Din cauze diverse. Voia bună și sentimentele ce nu-și dau voie să se întoarcă în cotidian sunt încă pe ordinea de zi. Vama e locul potrivit pentru escapade din rutină și din orașe care-ți îngrădesc libertatea și nu-ți permit să te bucuri cum trebuie de viață.

Toți avem nevoie de asta. Vama Veche de și nu de 1 Mai e un loc în care să te bucuri de tine și de ceilalți. Socializarea își pierde din obscuritate și din reticență. Devine chiar dezirabilă. Interacțiunile cu oameni ce diferă foarte mult de tine pot să-ți dezvăluie o latură a ta pe care orașul ți-o poate îngrădi.

Orice vacanță, fie ea și de 1 Mai, de 2 zile, merită să fie petrecute într-un loc precum Vama Veche. În ciuda blamărilor oamenilor care nu prea știu ce se întâmplă acolo. „Povestea merge mai departe, ca vântul din Vama Veche. Eu nu pot să mai continui căci eu mi-am găsit pereche.“

 

Foto: Răzvan Voiculescu

Redactor: Alexandra-Georgiana Andrei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.