0 prezență la cursuri, 10 la examen

  0
  740

   

  Te duci la cursuri un semestru întreg, participi la toate seminariile, faci proiectele la perfecție, pe scurt: Ai o activitate ireproșabilă pe parcursul mai multor luni. Însă la examen, ai parte de o surpriză mai mult decât neplăcută: Iei nota 8 în ciuda tuturor eforturilor depuse.

  Exam-Success

  În schimb ai o colegă cel puțin nepăsătoare. Te-ai întâlnit cu ea de câteva ori pe grup pe Facebook. A venit de vreo două ori la niște ore, dar nu a stat prea mult. Ți-a cerut informații despre proiecte și despre ceea ce aveți de învățat pentru examen. Ai întrebat-o de ce nu vine la facultate și ți-a povestit ca are un job bun într-o multinațională cu program de lucru între 9 și 18.00.

  Aveai convingerea că nu o să treacă anul și de multe ori ai bârfit-o. Mereu tu ai pus școala pe primul loc, erai sigur că cei care nu fac asta nu te vor putea depăși vreodată. Dar șoc: cu 0 prezență la cursuri, cu job la multinațională, cu salariu bun câștigat pe lună, ea vine și-ți fură 10 – le care tu credeai că îți aparține. 

  Știu. E trist. E extrem de trist să vezi că îți dedici viața întreagă școlii, iar că cineva care pare total dezinteresat, doar se prezintă la examen și te lasă în urmă. Imboldul pe moment este să crezi că are ceva pile. Te consolează gândul că are pe cineva în comisia de examinare sau că a dat bani pentru nota asta. Când te convingi că nu este așa, începi să ai senzația că a copiat. O urăști pentru asta, povestindu-le tutoror că viața este nedreaptă și că oamenii răi au prea mult noroc.

  Le spui și alor tăi povestea ta nefericită, iar mama încearcă să te liniștească spunându-ți următorul lucru: ”Înveți pentru tine, pentru viitoarea ta carieră și nu pentru o notă. Dacă tu ești convins că ai rămas cu ceva din materia asta, trebuie să fii mulțumit.”

  Iar mama are dreptate. Sincer. De ce trebuie să suferi pentru X sau Y a luat o notă pe care tu consideri că nu o merita? Cu ce te afectează pe tine? Cine crezi că o să te întrebe de nota de la Contabilitate financiară din anul II?

  Aaaa….e vorba cumva de orgoliu la mijloc? Treci printr-o criză justițiară? Ok. Atunci lasă orice fel de scuză la o parte, uită de minciuni și de planurile dubioase de a obține o notă. Gândește-te simplu:

  “Ea are un serviciu bun, lucrează 8 ore pe zi, dar reușește să rețină mai mult decât mine într-un timp mult mai scurt. Bravo ei! E foarte bine că există și astfel de oameni. Important este să putem aplica informațiile acumulate în viața profesională.”

  E mult mai ușor să progresezi când începi să muți bârna din ochii altora, în fața ochilor tăi. 

  * Acest articol este dedicat persoanelor pentru care nota la un examen contează extrem de mult și celor care suferă atunci când cineva mai neimplicat îi depășește. Viața nu stă într-o notă. Învățați pentru voi și nu pentru o simplă cifră. Știu sigur că mama v-a spus asta. E timpul să înțelegeți. 

   

  Redactor: Andra Ionescu / www.desprejoburi.com

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.