Tineri antreprenori: Mihaela Vlasceanu

0
637

1898980_667663256613965_676440591_nMihaela Vlășceanu este o tânără bucureşteancă absolventă a Academiei de Ştiinţe Economice, care a decis să iasă din tipar şi să nu urmeze acelaşi curs ca şi ceilalţi proaspeţi absolvenţi şi anume masterul. Aceasta a preferat o altă cale mai riscantă: antreprenoriatul.

Dornică să exploateze şi alte mijloace de a te realiza, tânăra a investit timp şi pasiune într-o mică firmă de organizat evenimente. În continuare, o vom lăsa pe Mihaela să ne prezinte traseul pe care l-a avut pentru a-şi duce la bun sfârşit ideea.

Povesteşte-ne puțin despre tine: pasiuni, hobby-uri, dorințe.

Eu sunt Ela (Mihaela Vlăşceanu). Am terminat facultatea vara trecută şi sunt pasionată de organizarea evenimentelor. Aşadar, principala mea dorinţă este să organizez evenimente cât mai mari şi să fac oamenii fericiţi prin asta. Şi am şi un copil, are un an, l-am făcut anul trecut la registrul comerţului şi îl cheamă Nude Illusion.

Care este motto-ul după care-ți ghidezi viața?

„Find something you love to do, and you’ll never work a day in your life” – Harvey MacKay

Ce înseamnă să fii un tânăr antreprenor în România?

La nivelul la care am eu business-ul, pentru mine antreprenoriatul înseamnă să nu am obligaţia faţă de nimeni să fac nimic (fără program fix de lucru, fără examene, fără lucruri pe care le văd inutile). Dar atâta timp cât nu fac nimic, nici nu se va întâmpla nimic. Antreprenoriatul înseamnă să te mobilizezi singur, să crezi în visul tău şi să lupţi pentru el.

Ne poți descrie pe scurt, în ce constă business-ul tău și care sunt cele mai mari provocări în domeniul în care activezi?

Nude Illusion se ocupă cu organizarea de evenimante recreative şi distractive, în special petreceri pentru tineri. Într-o realitate în care ne lovim de oameni ce poartă măști şi se ascund în spatele aparenţelor, noi încurajăm tinerii să îşi trăiască vârsta într-un mod sincer, real, transparent şi cu atitudine.

Consider că provocări mari există în orice domeniu, mai ales la început. Personal, cea mai mare provocare, dar totodată şi o mare plăcere o găsesc în comunicarea cu oamenii, de la cei cu care colaborez (dj, fotograf, staff-ul localului etc.), unde încrederea este unul din punctele necesare, la comunicarea cu clienţii, promovarea unui serviciu.

Majoritatea celor care n-au norocul să lucreze în domeniul organizării de evenimente merg la petreceri, ies cu prietenii – cum e în cazul tău?

Evident că merg la petreceri! În primul rând, îmi place foarte mult să petrec şi să mă distrez, iar în al doilea rând, trebuie să examinez concurenţa şi să fur de la cei mai buni.

Care este cea mai mare satisfacție în business-ul pe care il ai?

Momentul de maximă satisfacţie îl am atunci când, la un eveniment, iau o scurtă pauză şi văd cum oamenii din jurul meu sunt fericiţi, se distrează, se simt bine. Când văd acest lucru îmi spun „da, mai pot număra încă un eveniment reuşit”.

Cum ești privită de cei care au o vârstă și o experiență mai mare decât a ta și văd pe cartea ta de vizită titulatura de „manager”?

Nu am carte de vizită, dar din punctul meu de vedere există două reacţii tipice ale celor cu o vârstă şi o experienţă mai mare decât a mea. Unii dintre ei mă felicită şi mă apreciază, în primul rând pentru curajul de-a începe propriul business, iar în al doilea rând pentru că am mult mai mult timp să greşesc, să experimentez, să învăţ. Din păcate, există şi ce-a de-a doua categorie, a persoanelor care mă privesc superior şi nu îmi oferă pic de încredere, datorită vârstei şi experienţei reduse în muncă, dar aceste persoane au rolul lor, de a mă ambiționa.

Pe lângă studii, training-uri şi programe, ce calităţi ar trebui să mai aibă un om sau o echipă atunci când vrea să-şi lanseze o afacere?

Curaj, perseverenţă şi, bineînţeles, pasiune. Din punctul meu de vedere, în afaceri ai nevoie de „1% inspiraţie şi 99% transpiraţie”. Mai exact, idei avem mulţi şi multe, dar cea mai importantă este implementarea lor.

Când ți-ai lansat afacerea, te-ai lăsat ghidată de cărţi, studii sau ai ținut cont de greşelile altor antreprenori, încercând astfel să le eviți?

Cărţile despre antreprenori în care se regăseşte şi teorie, dar şi experienţele acestora le-am citit anterior, pentru că mi-a plăcut domeniul. Cu siguranţă, atât aceste cărţi cât şi studiile pe care le-am urmat m-au ajutat într-o anumită măsură să-mi formez un stil de gândire pe care, inevitabil, îl aplic, atât în business cât şi în viaţa personală.

Care este cel mai mare risc pe care ți l-ai asumat ca om de afaceri?

În afacerea propriu-zisă nu mi-am asumat riscuri foarte mari. Nu am avut o investiţie iniţială, încercând să construiesc uşor, uşor. Dacă l-aş putea numi risc, acela e faptul că nu m-am angajat până acum şi nu am un venit stabil, spre deosebire de marea majoritatea a tinerilor de vârsta mea.

1615195_667663169947307_177748659_n

Ai făcut greşeli? Dacă da, care ar fi cea din care ai învățat cel mai mult?

Greșelile sunt inevitabile, iar cea mai mare lecţie pe care am reuşit să o învăţ până în prezent din proiectele mele este că întotdeauna trebuie să îţi faci şi un plan de rezervă (un spațiu, un fotograf, un dj, absolut orice).

Care ar trebui să fie măsurile pe care să le ia statul astfel încât mediul de afaceri românesc să îşi contureze o pantă ascendentă?

Cred că ar trebui să ofere o investiţie iniţială pentru fiecare tânăr antreprenor, care să se obţină bineînţeles pe baza unui plan de afaceri, dar nu cu o birocraţie în exces.

Un sfat pentru cei care doresc să urmeze o carieră în antreprenoriat?

Cum spuneam şi la început, găsiţi-vă domeniul care vă pasionează, pentru a putea trece peste etapele mai puţin uşoare.

Ce nu știu oamenii despre antreprenoriat?

Nu ştiu, cred că lucrurile importante au fost spuse deja în cărţi.

P.S. Pe 21 februarie, Nude Illusion împlineşte un an şi o să aniversăm ca atare, aşa că vă aşteptăm pe toți la Palatul Spayer!

Redactor: Gabriel Niţă

Foto: arhivă personală