joi, octombrie 21, 2021
Recrutare IQool
AcasăPrietenul care nu te lasa sa progresezi
Array

Prietenul care nu te lasa sa progresezi

L-am avut și eu. L-ai cunoscut și tu, cu siguranță. Pășește încet și sigur în viața tuturor. Unii au mai mulți oameni de genul acesta lângă ei. Alții au avut grijă să se ferească de acest personaj.

chaser_lead_wideweb__470x327,0

E vorba de prietenul care te ține pe loc. Îl știi încă din clasele primare. Când tu vroiai să-ți faci o temă importantă la matematică, el te chema la fotbal în fața blocului cu ceilalți copii asemenea lui. O dată l-ai refuzat, pentru că îți doreai foarte mult să iei un 10. Ce s-a întâmplat? Zilele următoarele, băieții nu te-au mai primit în joc pentru că amicul tău le-a spus despre tine că eștiun tocilar și că nu meriți să fi în gașca lor. Ai fost nevoit să renunți la multe activități școlare pentru a fi acceptat iar în grup.

V-ați întâlnit din nou prin liceu, tu și altă versiune a lui. Te gândeai serios să dai la medicină, făceai meditații și trebuia să te pregătești din greu. Dar aveai acest prieten care-ți spunea non stop că degeaba înveți dacă n-ai “școala vieții”, degeaba te străduiești dacă n-ai bani pentru căbanii mișcă axa vieții. Te-a făcut să înțelegi că anturajul e totul. Că pe băieții din cartier te poți baza și că succesul la fete e garantat de către succesul brigăzii tale. Și l-ai crezut din nou.

Cu chiu cu vai ai ajuns la o facultate slabă și te-ai bucurat mai ales că ai dat de viața de cămin. Fericirea ta a fost complet reîntregită în momentul când ai dat iar peste un prieten șmecher. Ți-a povestit că viața e scurtă, că trebuie trăită intens și că anii studenției nu se mai intorc niciodată. Ce job? Ce școală? Ce studii? Distracție, viață de student, nebunie și extaz. Așa ți-ai petrecut următorii ani în cluburi, trei zile pe săptămână un pic “pilit”, jucând poker, Dota și Wow în celelalte zile.

Dar ca orice lucru frumos, are și un sfârșit. Sau cel puțin ar trebui să aibă. După anii de umblat brambura fără niciun sens, ai prins primul tău serviciu. Te-ai decis să fi serios, pentru că ai realizat cât de mult ai pierdut până acum. Ai văzut că prietenii tăi responsabili au terminat facultatea la timpul potrivit, au experiență, au un job bun și mai ales au bani. Te-ai prins că amicii tăi aveau dreptate că banii învârt axa vieții, dar nu ai aplicat în clipa potrivită. Însă la serviciu, în call center sau în magazinul unde ești vânzător ai dat iar peste EL. Când tu vroiai să-ți faci target-ul luna respectivă, el te chema la țigară. Când tu te apucasei să rezolvi task-urile zilnice, el se plângea la tine ce viață proastă duceți. Când tu ai vrut să ții cont de feedback-ul șefului tău, el a fost cel care “ți-a deschis ochii”, spunându-ți că șeful e un idiot notoriu. 

Din păcate toți dăm peste astfel de oameni. Par foarte puternici, dar de fapt forța o construiesc din gradul de influență pe care îl exercită asupra celorlalți. Nimic nu le convine, nicio regulă nu e îndeajuns de respectabilă pentru ei. Vor să atragă cât mai mulți partizani și la final tot grupul realizează că a greșit.

Cum te ferești de ei? E greu, e foarte greu. Pentru că sunt carismatici, manipulatori, au relații bune în diverse anturaje și niciodată nu știi dacă prietenia cu ei va fi lozul câștigător pentru tine. Însă atunci când îți dai seama că ești într-o relație de prietenie vicioasă, întreabă-te, te rog:

“Am șansa să progresez, să ajung sus. Și am de asemenea oportunitatea să plâng pe umărul acestui prieten și să ajungem doi ratați. Ce aleg? Ne ratăm amândoi sau unul din noi câștigă?”

 

Redactor: Andra Ionescu / desprejoburi.com

Foto: smh.com.au

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular