anosrAlianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a deschis vineri, 2 august, cel mai important eveniment studențesc al anului, Forumul Organizațiilor Studențești din România (FOSR). Tema aleasă pentru ediția din acest an, responsabilitate pentru educație, subliniază ideea conforn căreia educația este un bun public și, prin urmare, cu toții avem o datorie de împlinit. Desfășurat la Timișoara, oraș cunoscut pentru mișcările revoluționare din istoria națională, evenimentul reunește peste 300 de studenți reprezentanți care aparțin organizațiilor din toate colțurile țării. Scopul principal este de a veni în ajutorul studenților cu soluții pentru problemele cu care aceștia se confruntă zi de zi.

În cadrul primelor trei zile s-au desfășurat nouă ateliere, pe diverse subiecte precum: educație relevantă pentru societate, drepturile studenților, ce se întâmplă cu banii universităților ș.a. În urma lor participanții au înțeles importanța finanțării corespunzătoare a educației. Mai mult decât atât, aceștia au fost motivați datorită inițiativei organizatorilor de a le prezenta cele mai recente succese obținute de ANOSR, care priveau legislația. De asemenea au fost menționate promisiunile neîmplinite ale guvernanților și inițiativele abandonate din lipsa resurselor necesare.

Un punct important pe agenda evenimentului îl reprezintă stabilirea unei strategii de presiune, în vederea obținerii unui procent de 6% din PIB-ul României alocat învățământului superior. Singura soluție, în acest scop, pare să fie curajul de a acționa și de a convinge societatea că educația reprezintă viitorul acestei țări.

Până pe 8 august, moment în care ANOSR va trage linie și va prezenta rezultatele dezbaterilor și planurile ambițioase de viitor, un lucru este cert: implicarea și pasiunea sunt singurele lucruri ce vor aduce educația acolo unde ne dorim cu toții.

Vă provoc să reflectați asupra situației actuale, în universitatea în care studiați și să încercați să vă dați seama dacă sunteți mulțumiți de ceea ce vi se oferă sau considerați că meritați mai mult.

Text: Emilia Popa

Sursă poză: www.anosr.ro