Fa-mi loc! – Adevar sau provocare la iubire, cu Marius Manole si Medeea Marinescu

  1
  607
  asociatiainspira.ro
  asociatiainspira.ro
  asociatiainspira.ro

  „Minte-mă frumos!” Şi nu, nu e vorba despre filmul românesc incredibil (a se citi „total lipsit de credibilitate”) în care Andi Vasluianu şi Diana Dumitrescu îşi joacă rolurile-clişeu de Cosânzeană, respectiv chipeş cuceritor, într-o producţie care ar urca pe podiumul unui top dedicat telenovelelor. Ci este replica din mintea celui care asistă la spectacolul „Fă-mi loc!”, în care Medeea Marinescu şi Marius Manole interpretează personajele dintr-o poveste, cum am fi fost tentaţi să spunem că numai în filme există. Idila care începe cu îndrăzneală, continuă plină de umor şi sinceritate şi se încheie cu dorinţa tacită a publicului de „Vreau să mi se întâmple şi mie asta!” e adusă pe scena teatrului în regia lui Radu Beligan.

  Când decizi să mergi la teatru să vezi o comedie romantică, îţi păstrezi inevitabil o rezervă când vine vorba de aşteptări pozitive. Ştii că ne învârtim într-o lume, fie ea şi artistică, în care profitul primează şi calitatea se lasă bucuroasă pe planul doi, într-un compromis prea frecvent întâlnit că să mai fie ţinut ascuns. Aşa că un comic de bun-gust şi care să fie şi adaptat zilelor noastre devine pe cât de rar întâlnit, pe atât de dorit şi apreciat.

  Spectacolul „Fă-mi loc!” demolează credinţa pesimistă şi ne bucură pentru câteva zeci de minute cu un schimb de replici la care râsetele din sală se aud încontinuu. Povestea este actuală şi sentimentală, dar nu excelează în profunzime sau subtilităţi. Însă cine îi priveşte pe Marius Manole şi Medeea Marinescu într-o interpretare ireproşabilă, este prins de poveste şi uită că se afla într-o sală de teatru. Se distrează amuzat şi aplaudă cu plăcere, nu mai are nimic de obiectat. Dincolo de efectul de catharsis pe care oamenii încă îl mai caută, nu putem ignora şi rolul de divertisment al teatrului.

  Scenografia e făcută parcă să poată fi împachetată şi transportată într-un tren. Doar două paturi suprapuse sunt de ajuns pentru a ne crea imaginea unei cuşete de tren. Aici, printr-un joc al destinului, cu două zile înainte de Crăciun, Manuel şi Camila ajung să se întâlnească. Ea nu are bilet, el are unul în plus pentru că soţia lui nu a mai ajuns să prindă trenul.

  Manuel: E evident că o să ajungem în acelaşi pat.

  Camila: Dar nu ţi se pare că eşti puţin însurat?

  Manuel: Foarte puţin, neglijabil…

  Trenul reprezintă pentru ei un spaţiu al schimbărilor, pentru că urcă pentru a coborî cu o viaţă diferită. Îşi împărtăşesc experienţele, se cunosc, se tachinează, îşi fac cadouri. Camila tocmai şi-a părăsit iubitul însurat care de patru ani îi promite că va divorţa pentru ea. Manuel află ca iubita lui iubeşte un alt bărbat şi astfel el este cel care va divorţa. El nu-şi arată tristeţea şi se poartă iniţial uşor agresiv şi indiferent, în timp ce ea se ascunde în spatele unei îndrăzneli cu aer pueril şi al jocurilor. „Adevăr sau provocare” devine un pretext de apropiere.

  „Fă-mi loc!” este un spectacol care te cucereşte şi îţi trezeşte apetitul pentru teatru, te ajută să crezi în surprizele frumoase ale imprevizibilului, în care te laşi furat de iluzia fericirii care te pândeşte în orice… vagon.

  Redactor: Alina Păduraru

  Comments are closed.